Hogyan gondoskodjunk a szemekről? Szemkörnyék és a bőrápolás

Átvirrasztott éjszakák, végtelen órák a számítógép előtt, elégtelen vízfogyasztás, nem megfelelő fényvédelem és a többi szépségápolási baki – mindegyikért busásan megfizetsz a szemed környéki bőr állapotának romlásával. Hogyan viseld megfelelően gondját a szem környéki bőrnek? Milyen öregedésgátló krémek és más kozmetikumokat kellene választanod a szemed alá? Hogyan távolíthatod el megfelelően a sminkedet a sérülékeny szemkörnyékről is? 

Ránctalanító krém szemkörnyékre 

Miért nem használhatóak még a legjobb arckrémek sem a szemkörnyékre? A válasz egyszerű, mert a szemre kerülő krémnek könnyű textúrájúnak kell lennie. Így tudni könnyedén eloszlani és gyorsan felszívódni, ehhez pedig a bőrnek sem kell túlzottan megnyúlnia vagy kitágulnia. Ráadásul az arcra és szemre szánt krémek összetétele is merőben eltér egymástól. A szemkörnyékápolók mentesek mindenféle allergizáló szerektől, viszont a hosszantartó hidrtálásról, kollegéntermelés stimulásáról, a ránctalanításért és a bőr nyugtatásáért felelős vitaminokat és növényi kivonatokat jócskán tartalmaz.

A szem körüli ráncok csökkentésére búzacsíra fehérjék (feltölti a bőr tartalékait), a C-vitamin  (stimulálja a kollagéntermelést), hialuronsav vagy pseudobotulin (csökkenti a ráncok kontraktilitását, ezek okozzák a nevető ráncokat). A szemek alatti fekete karikák és puffadás ellen a C- és K-vitaminok, koffein vagy az olyan gyógynövény kivonatok, mint a  kukoricavirág, az árnyika, esetleg a gesztenye (javítja a mikrokeringést és a vérerek rugalmasságát, megelőzi a duzzanatot és a hiperpigmentációt is elhalványítja). Ami a legfontosabb, hogy a krémet rendszeresen használd és ne hagyd magad eltántorítani, ha nem jön rögtön a javulás (arra néhány hetet várni kell).

Más szem alá való kozmetikumok 

A bőröd helyzetének azonnali javítása és a bőröd ragyogóvá tétele érdekében, használj valami extrább kollagénes szemmaszkot, olyat ami algát, kaviár kivonatot, ginkgo bilobát vagy uborkát tartalmaz. Ez a kezelés habár hihetetlen eredményekkel kecsegtet, tartósnak nem lesz mondható; mindössze néhány óra, ezért fontos, hogy közvetlenül egy konkrét esemény előtt használd, pl.: egy party előtt. A kollagén maszkok hatékonysága nagyban függ a benne lévő aktív összetevőktől:

  • mélyen hidratál és felgyorsítja a méreganyagok lebontását,
  • feszesíti a bőrt és kisimítja a ráncokat,
  • világosítja a szem alatti sötét karikákat,
  • leszámol a puffadással.

A szemsmink helyes eltávolítása

Egy nő számára a szemsminkhez használt lemosó termék az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró kozmetikuma a neszeszerében. Hogy miért? Mert alvás közben a fennmaradt smink irritálhatja a kötőhártyát és a szem környékét. A megfelelő tisztítás érdekében használj kifejezetten ilyen célra ajánlott készítményeket, ehhez a folyadékok és a micellás folyadékok a legjobbak, ezek még a vízálló termékekkel is elbírnak.

Smink érzékeny bőrre 

A szemek további hangsúlyozása érdekében sokan szemhéj púdert vagy ceruzát is bevetnek. Nulladik lépésben kezdhetnél mondjuk egy szemhéj primerrel. Ez fogja elősegíteni az egyenletes elosztást és a megakadályozni, hogy minden termék a szemzugban gyűljön össze. Majd folytasd a szempillaspirállal. Ebben az esetben szempilla bázis segítheti elő a tartósságot. Néhányuk egész éjszakákat ki fog bírni, mások viszont nappali használathoz tökéletesek, az eltávolításukról viszont minden esetben gondoskodni kell.