Sminkbázis. Megnéztük az előnyeit, használatát és a legjobbakat

A primer használata az egyik legnagyobb garancia arra, hogy a sminkünk sokáig megmarad hibátlannak, éppen ezért annyira meglepő, hogy nagyon sok nő nem él ezzel a lehetőséggel. Úgy hisszük, ennek hátterében két gyakori indok áll: nem tudják, hogyan válasszák ki a megfelelőt, illetve később hogyan használják azt. Olvasd el az alábbi ismertetőt, mindkettő megoldására. 

A sminkelés művészete bonyolultnak tűnhet, ha arra a rengeteg kozmetikumra, és különféle lépésre gondolunk. Éppen ezért hajlamosak vagyunk lemondani egyik másikról a reggeli készülődésünk során. A highlighter mellőzése nem okoz nagy problémát, de a smink élettartamát meghosszabbító primerről sajnos ugyan ez nem mondható el.

Mi a feladata a smink primernek?

A primer, vagyis a smink bázis, egy olyan termék, amelyet azért használunk, hogy minimalizáljuk az alapozó és a bőr érintkezését. Ez a garancia arra, hogy a sminkünk akár 12 óránál is tovább tart.

Egy jó primer nagyon sokat kínál. Hozzájárul, hogy a smink egyenletesen tudjon lenni az arcon, kiegyenlíti az arc tónusát és simává is varázsolja. A termék típusa szerint mattítja az olajos bőrt, esetleg ragyogóvá teszi a színtelen arcot. Ha még hidratálja és táplálja is a bőrt, akkor hívjuk a kozmetikumot kondicionáló primernek.

A primerek típusa 

Most, hogy ismerjük az előnyeit és a hatásait, rátérhetünk a megfelelő vásárlására. Ez szintén nem egy könnyű feladat, mert a kínálat nagyon színes: szilikon vagy olaj bázisú primerek, könnyű vagy sűrű konzisztenciájúak stb. a lehetőségek tárháza végtelen.

1. Szilikon alapú primer

Minden kétséget kizáróan ez az egyik legnépszerűbb fajta. Ahogyan az elnevezése is sugallja az alapját vagy szilikonok vagy tömítő részecskék képzik, amelyek védő bevonatot hoznak létre a bőrön és útját állják a sminktermékeknek. A szilikonokat kizárólag vízzel nem tudod eltávolítani, speciális lemosóra lesz szükséged, pl. olajos vagy kétfázisú folyadékra (olajos formulával mindig könnyebb eltávolítani a szilikonokat).

2. Olajos primer

Az olyan könnyű növényi olajok, mint a málnamag olaj, a lenmagolaj, az argán olaj, az édes mandula olaj vagy a rózsaolaj (nem az esszenciális) tökéletes sminkalapnak számítanak. A legjobb dolog bennük, hogy nem csak tartóssá teszik a sminket, de a nedvesség, a tápanyagok és a bőr életerejének elvesztését is megakadályozzák. De akár önmagukban vagy az alapozóval elegyítve is használhatod őket.

3. Glicerin alapú primer

Ha a bőröd száraz és színtelen, akkor egy glicerines primer a neked való. Sajnálatos módon a szilikonos primerekkel szemben ezek kevésbé népszerűek, tehát igényelni fognak némi utánajárást. A glicerin megköti a vizet a bőrben, a sminkelés szakaszában pedig megtartja hidratáltnak.

A zsírkövet, alumíniumot, esetleg bór-nitridet tartalmazó géles bázisoknak vagy primereknek is jó hasznát veheted, hiszen ezek az anyagok képesek elzárni a pórusokat és matt végeredményt kölcsönözni.

Igazság szerin nagyon sok mindenből lehet smink alap: növényi olajok, hidratálók, tonikok és arcpermetek is lehetnek ezek. Az előzőek mind kondicionálnak, puhítanak, védelmet nyújtanak és jó alapul is szolgálnak a sminkhez.

Hogyan használjuk a primert?

A primerek használata minden esetben ugyanaz, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Mindig jól elő kell készítened a bőrödet (mélytisztítás, időről-időre gyengéd hámlasztás) és kis mennyiségű primer. A szabály nagyon egyszerű: minél kevesebbet teszel belőle, annál szebb lesz a végeredmény (egyszerűbb később visszavenni belőle). Miután gyengéden eloszlattad, paskold bele az arcodba, majd várj néhány pillanatot és folytasd a sminkelést.