Van értelme a fluoridmentes fogkrém használatának?

Mindenki tudja, hogy a fogkrémek nagy többsége fluoridot tartalmaz – azt a jól ismert összetevőt, amely nélkül nehezen képzelhető el bármilyen szájápolás. Ez a remineralizáló és fogzománcot erősítő hatóanyagot gyakran teszik fogkrémekbe, mert védelmet nyújt és megelőzi a fogíny érzékenységét. Mindennek ellenére tisztában vagy azzal a ténnyel, hogy túl nagy mennyiségben inkább ártalmas, különösen felnőtt korban? Olvass tovább, hogy kiderüljön, ki kell-e iktatnod neked is a fluoridot a fürdőszobádból.

Mi a fluorid?

A fluorid egy elem, amelynek bizonyítottan pozitív hatása van az egészségünkre, normális mértékben természetesen. Van néhány fontos feladat, amelyeket a fluorid hivatott ellátni. Például:

  • aktív szerepet vállal az új csontszövetek kialakításában.
  • megelőzi a fogszuvasodást és a fogíny károsodást.
  • növeli a fogak és íny savakkal szembeni ellenálló képességét a szájban.
  • elbánik a fogkővel.

Mi a “rossz” fluorid?

Néhány jel arra mutat, hogy a fluorid használata a kor előrehaladtával egyre kevésbé szükséges. Például idősebb korban a nagy mennyiségű fluorid akár komoly mérgezéshez is vezethet, amely végső soron a belső szervek károsodását eredményezi. Persze ez nem gyakran történik meg, de azért érdemes figyelmesnek lenni, és nem kockáztatni.

Mi okozza a fluorid túladagolást? Tünetek

Mindenből megárt a sok. A túlzott fluorid használat okozhat olyan száj betegségeket, mint a fogászati fluorózis – ennek a kornak a következményeként barnás-sárgás csíkok képződnek a fog külső felületén. Gyakran párosul zománc erózióval, amely végeredményben töredezéshez vezethet. A fogászati fluorózis a fogzománcon abnormális deformációt okozhat (amelogenesis imperfecta). Röviden, a fehér és gyöngyház színű vonalak és elszíneződések a fogakon, a töredezésre hajlamosság, az idegek érzékennyé válása, illetve a sérülékenység mind fontos tünetek.

Tények és tévképzetek a fluorid mérgezésről

Mint ismeretes, a fluorid a baktériumok és a lyukacskák megelőzésére hivatott, azonban ha beleveszed az egyenletbe a fent említett kockázatokat, akkor minden bizonnyal óvatosabbá válsz mindenféle szájápolási termék használatával. Tehát még egyszer, ha kis mennyiségben viszed be a szervezetedbe az összetevőt, akkor semmi problémád nem lesz. Azonban, jó ha tudod, hogy fluorid nem csak a fogkrémben és a szájvízben van, hanem néha ételekben is.

A túladagolást megelőzendő, egy fogkrémnek nem szabad, hogy 1500 ppm-nél(részecske per millió) magasabb legyen a fluorid tartalma. A jó hír az, hogy a hagyományos fogkrémek ennél jóval kevesebbet tartalmaznak. Ha mégis olyan terméket használnál, akkor mindenképpen kérd orvos segítségét, mert az ő receptjére lesz szükséged a készítmény kiváltásához. Hiszen sajnálatos tény, hogy magas dózisban a fluorid gyomor-bélrendszeri, illetve neurológia problémákat is kiválthat.

Fluoridmentes fogkrém:  Toothpaste: Megoldás mindenben bajra

Egyre több fogorvos javasolja a fluorid-mentes fogkrémeket. Jó tanácsnak hangzik, különösen annak fényében, hogy egy kiegyensúlyozott táplálkozás képes fedezni a mindennapos fluorid szükségletünket, így is könnyű túladagolni, a következményekről pedig tudjuk hogy katasztrofálisak. Éppen ez az oka annak, hogy egy fluoridmentes fogkrém lehet a tökéletes megoldás a számodra is.

Tudtad, hogy a fluorid negatívan képes befolyásolni a fogtömések élettartamát? Fluoriddal érintkezve a tömések letöredezhetnek és besötétedhetnek. Éppen ezért az olyan biztonságos megoldások, mint a fluoridmentes és természetes alapú fogkrémek kifejezetten előnyösek. Viszont jó tudni, hogy ezek bár felnőtteknek való termékek, terhes nők és gyerekek számára nincs rájuk ellenjavallat. Vagyis a fluoridmentes fogkrémek mindenki számára biztonságosak és természetes forrásból származnak.

A természetes fogkrémek mentesek mindenféle olyan veszélyes összetevőtől, mint a tartósítószerek, az SLS vagy a parabének. Manapság már gluténérzékenyek számára is fejlesztettek ki termékeket. Ezen túl a gyártók arra is odafigyelnek, hogy minél sokszínűbb legyen a kínálat az ízesítést tekintve. Így legközelebb, ha szájápolási terméket vásárolnál próbáld meg kiválasztani a kókusz, citrom, fahéj vagy narancs aromájúakat. Mindegyiknek megvan a saját előnye, válaszd a saját aktuális igényeidhez a legmegfelelőbbet.