Koncentráljunk a körmökre. Hogyan tegyük őket erősebbé és egészségesebbé?

Miért lehet olyan ritkán látni erős és csodálatos körmöket? A géllakk erősebbé teszi őket, de idővel negatívan is hat. Ha takaros manikűrt szeretnél, hogy a saját körmeid legyenek kirobbanó formában, akkor van néhány kipróbált és megbízható módszer, amit ajánlhatunk! 

Miért szakadnak be és töredeznek a körmök?

Általában a körmök ellenállóak, de ha egyszer megsérülnek, a helyzet folyamatosan csak romlani fog. Sokszor meg is próbáljuk orvosolni a bajt, de nem igazán tudjuk, mit is kellene tennünk a szakadozó és gyenge körmökkel. A körmök sérülékenységének hátterében az alábbi okok állhatnak:

 • tápanyagszegény táplálkozás (különösen szilikon, vas, cink és B-vitamin),
 • a kezek és a körmök hidratálásának mellőzése,
 • párás, hideg idő, száraz levegő, más időjárási körülmények,
 • túl gyakori, túl hosszan tartó körömfürdő,
 • acetonos lemosók és körömkárosító alapanyagokat tartalmazó körömlakkok,
 • a körömbázis használatának mellőzése,
 • fertőtlenítő szerek, védőkesztyű nem használata,
 • reszelő helytelen használata.

Hogyan ápoljuk a körmöket? Nem csak gél lakk után 

1. Köröm és körömágy krémek 

Egy jó minőségű köröm és körömágy ápoló krém tökéletes ahhoz, hogy megakadályozza a körömágy túlnövését, erőssé, ápolttá és sérülésbiztossá tegye a körmöket.

2. Tiszta növényi olajok 

Ha valami olyat keresel, ami hidratálni képes a száraz körmeidet, akkor fontos felismerés, hogy erre az organikus olajok a legalkalmasabbak. Használd az erősen kondícionáló jojobaolajat vagy a sűrű, baktériumölő, intenzíven regeneráló ricinusolajat. Elérhetőek kész olajkeverékek vagy megveheted a természetes olajokat külön-külön is, majd saját igényed szerint elegyítheted azokat.

3. Kéz és körömfürdő 

Hiszed vagy sem, a körmök is imádják a fürdőt. Különösen akkor, ha mindenféle vegyszertől mentesek, hiszen takarítást a körmeid megszenvedik. Ha gyorsan szeretnéd rendbe tenni a sérült körmeidet, akkor készíts számukra rendszeresen fürdőt. Tegyél olyan hatóanyagokat hozzá, amelyek erősítik és ápolják a körmöket. Keverj össze enyhén felmelegített argán olajat, avokádó olajat, lenmag gélt vagy avokádó gélt, pár csepp citromlevet és egy kanál mézet. A körmeidet 10 percre áztasd be. Ez az elegy egy nagyon hasznos körömerősítőnek számít. Használd hetente egyszer-kétszer.

4. Körömápoló 

Mind ellenzői, mind támogatói léteznek. Mi azonban mindenképpen hiszünk a körömre kerülő védőrétegben. Persze természetes összetevőket kell, hogy tartalmazzon. Nagyon sok olyan termék is van, amelyek bár szép színt adnak, igényessé teszik a körmök megjelenését, de káros ftalátokat tartalmaznak. Én az Avon Conditioner-jére esküszök, amely pink és bézs árnyalatban is elérhető.

5. Zselatin az erősebb körmökért

A zselatin egy nagyszerű ápoló és erősítő termék. Oldj fel egy kanál zselatin port egy pohár meleg vízben. Kb. 10 perc elteltével a keverék sűrűbbé válik, ez az a pillanat, amikor kb. 2 percre enyhén fel kell melegíteni. Ezt követően áztasd bele nagyjából 15 percre a körmeidet. Minden második napon ismételd meg a kezelést két héten át.

Rövid útmutató az egészséges körömhöz 

 • mindig egy irányba reszeld,
 • használj üveg vagy papír reszelőt,
 • használj mindig kondícionálót/primer a körömlakk előtt,
 • soha ne áztasd a körmeidet túl sokáig,
 • a kondicionáló rendszeres használatával ápold a körmödet.