Hogyan ápoljuk a hajunkat?

Minden hajtípus különbözõ ápolást igényel. A nem megfelelõ kozmetikum használata, a hajmosás vagy a haj összekötése mind a haj állapotának romlásához vezethet és hajhullást, szárazságot és töredezett hajat eredményezhet. Ráadásul a sérült haj sokkal hajlamosabb a kémiai és mechanikai sérülésekre, az UV sugarak hatásának kevésbé ellenáll és a szennyezõdések is sokkal könnyebben kihatnak a haj kutikulára. A hajápolási kozmetikumoknak meg kell felelniük a hajtípusának és igényeinek. Ezt hogyan lehet elérni?

Mielõtt elmennél egy gyógyszertárba, tudnod kell, hogy a bõrgyógyászok és a fodrászok néhány hajtípust különböztetnek meg.

Normál hajat szeretne mindenki. Ezt gyakran egészséges hajnak nevezik. Egészséges hajnak minõsül, ha kettõ vagy háromnaponta kell hajat mosnod és a haj könnyed, puha és rugalmas. A haj kutikulája szoros a hajtõnél és a hajszálak simák és természetes ragyogó hatást keltenek.

Az olajos hajat nehéz kezelni. Minden nap meg kell mosnod a hajad, azért, hogy leöblítsd a faggyú réteget, amelyre por és piszok lerakódott. Az olajos haj a faggyúmirigyek túltermelésének eredménye. Ezért a bõrgyógyásznál vagy gyógyszerésznél különleges sampont és balzsamot kérj.

Aszáraz haj tisztának és ápoltnak tûnik. De valójában matt, törékeny és vékony. Könnyen elektromos lesz és nincsen lipid védõrétege, mert a nedvesség gyorsan eltûnik és így hajlamosabb a sérülésre.

Avegyes haj olajos (hajtõnél) és száraz (a végeknél) haj kombinációja. Viszonylag nehéz ápolni, mert olyan kozmetikumot kell választanod, amely szabályozza a faggyúmirigyeket és egyben hidratálja a hajad.

Akorpás haj nem esztétikus, és a probléma megoldásához ajánlatos különleges terméket vásárolni a gyógyszertárban vagy receptre íratni a bõrgyógyásszal. A korpásodás ugyancsak a faggyúmirigyek szabálytalan mûködésével alakul ki vagy bakteriális és gombás proliferáció eredményeként.

Afestett és sérült haj hidratálást igényel, mert száraz, törékeny és töredezett végei vannak. A haj kutikulán keresztül bekerül a szennyezés, ami rontja a haj állapotát.

Szerencsére, minden hajtípusra megfelelõ kozmetikumotválaszthatsz. Szükséged lesz samponra, balzsamra, szérumra és olajra. A kozmetikumban a következõ összetevõket kell kerülni: parabének, színezõk, SLS, szilikonok és egyéb anyagok, amelyek eltömíthetik a faggyúmirigyeket, irritációt okozhatnak és szárítják a hajvégeket. A hajadnak inkább zöldség és növényi olajok, ásványok és kozmetikai olajok elõnyösek. A leghatékonyabbak: csalán, kamilla, cink, Argan olaj, Aloe Vera, bojtorján vagy teafa kivonat. Ugyanakkor fontos, hogyhogyan ápolod a hajad. Hajmosás alatt relaxáló masszázst végezhetsz és a sampon kiöblítéséhez hideg vizet használj. A balzsam felvitele után tegyél mûanyag sapkát vagy egy törölközõt, hogy a tápláló összetevõk hatékonyabb hatást fejtsenek ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük